clanek pecivo

Egészséges a teljes kiőrlésű kenyér? Ritka az igazán jó!

Csak azért mert barna, még nem jelenti azt, hogy egészséges.

Mindenki azt hallja évek óta, hogy a teljes kiőrlésű kenyér a legegészségesebb pékáru. De hol találunk ilyet? Az üzletek tele vannak teljes kiőrlésűnek tűnő kenyerekkel, de az igazság az, hogy szinte lehetetlen igazit találni. Ha úgy dönt, hogy egészséges teljes kiőrlésű kenyeret szeretne reggelire, jobb ha felkészül egy hosszabb kirándulásra. Nekünk egyszer 45 km-t kellett autózni, hogy találjunk egyet. És amit találtunk az is csalódást okozott.

Az üzletek tele vannak teljes kiőrlésűnek tűnő kenyerekkel, legalábbis a megjelenésük alapján. A nevük is széles választékot ígér, van köztük barna, sokmagvas, rostos és a teljes kiőrlésű. Ennek ellenére nagyon nehéz valóban teljes kiőrlésű gabonából készült kenyeret találni. Miért van ez így? Megkérdeztük a terület szakértőjét: "Az egyik ok, hogy a teljes kiőrlésű liszt drágább. A fogyasztók sem igénylik a valóban teljes kiőrlésű termékeket. Csak valamit amit egészségesnek néz ki, ami kicsit barnább és magokkal van megszórva és azt gondolják hogy ez igazán széles választékot jelent. De valójában ez ugyanannak a lisztnek egy variációja."

Ahhoz hogy egy lisztet teljes kiőrlésűnek tekinthessünk legalább 80 %-ban teljes kiőrlésű lisztet kell tartalmaznia. Ne hagyjuk becsapni magunkat, attól, hogy valami barna még teljes kiőrlésű. A kenyér mástól is lehet sötétebb. Kerülhet bele maláta, mesterséges színezőanyag, mondta Jan Šmikmátor, cseh szakember, akinek a gabonák és a sütés a kutatási területe.

Hogyan tudjuk akkor megállapítani, hogy melyik a jobb az egészségesnek tűnő barna kenyér vagy a fehér kenyér üres kalóriákkal? A megjelenés és a megevezés sem mindig segítség. Az igazi teljes kiőrlésű alapanyagból készült kenyérnek már a nevében is szerepelni fog a teljes kiőrlésű kifejezés. A szakértő tanácsa, ha nem találunk megbízható kész kenyér forrást otthonunk közelében, akkor süssünk inkább magunk.

http://www.prozeny.cz/magazin/zdravi-a-zivotni-styl/zaujalo-nas/39242-celozrnne-pecivo-v-supermarketech-ho-nesezenete